Training HANDIGE HANDEN

Een goede ontwikkeling van de fijne motoriek is ontzettend belangrijk om een zelfstandig leven op te bouwen. Je gebruikt je handen de hele dag door. Wanneer de fijne motoriek niet zo goed ontwikkelt dan heeft dat een grote impact op heel wat activiteiten. Als leerkracht of therapeut wil je uiteraard de kinderen stimuleren in hun fijnmotorische ontwikkeling. Denk maar aan het manipuleren van kleine voorwerpen, knippen, plakken, kleuren, knoopjes open- en dichtdoen, een mandarijntje pellen, eten met mes en vork, …. Een goede fijne motoriek is ook een belangrijke voorwaarde om vloeiend en vlot te leren schrijven. Wanneer kinderen letters leren schrijven (eerste leerjaar/ groep 3) dan is het belangrijk dat de fijnmotorische vaardigheden voldoende ontwikkeld zijn. Dat kinderen in staat zijn om schrijfmateriaal te hanteren met een rijpe greep.

Maar… Wat is een rijpe greep? Hoe stimuleer je kleuters in hun fijn- en schrijfmotorische ontwikkeling? Hoe pak je dit aan? Waar let je op? Welke oefeningen en materialen reik je best aan zodat kinderen zelfvertrouwen en plezier hebben in het aanleren van deze vaardigheden? Hoe stimuleer je de tweedeling in de hand (steun- en bewegende vingers)? Welke spelletjes reik je aan om de vingerbeweeglijkheid te oefenen? Welke kleur- en schrijfmaterialen bied je aan? Hoe stimuleer je kleuters op weg naar een betere pengreep?

Tijdens deze training krijg je heel wat handvaten aangereikt om speels en doordacht de fijne motoriek en pengreepontwikkeling te stimuleren. Je gaat naar huis met heel veel tips, ideeën en uitgewerkte spelvormen.

Tijdens deze training:

  • Zoomen we in op handvaardigheid en pengreepontwikkeling.
  • Verwerf je kennis over de fijnmotorische ontwikkeling en de verschillende onderdelen.
  • Krijg je inzicht in het aanreiken van de juiste materialen, potloden, spelletjes, … om de fijnmotorische ontwikkeling te stimuleren.
  • Krijg je een antwoord op wat we tijdens de kleuterperiode kunnen aanreiken om kinderen te stimuleren in het ontwikkelen van een rijpere pengreep.
  • Maak je kennis met het fijnmotorisch en didactisch oefenmateriaal van HAHA (handige handen).
  • Ga je naar huis met heel veel tips, ideeën en uitgewerkte spelvormen die je onmiddellijk kan inzetten in je praktijk.

Inbegrepen:

  • koffiepauze
  • hand-outs
  • persoonlijk deelnemersattest

Kostprijs: € 80

Datums en locaties

08/11 Gent (woensdag NM)

Training HANDIGE HANDEN
Woensdag 8 november 2023
13.45 uur – 17.00 uur
De Pleisterplek
Vliegpleinkouter 35/201
9030 Mariakerke (Gent)

INSCHRIJVEN

22/11 Mechelen (woensdag NM)

Training HANDIGE HANDEN
Woensdag 22 november 2023
13.45 uur – 17.00 uur
Baarbeekhoeve
Baarbeekstraat 24
2812 Muizen (Mechelen)
INSCHRIJVEN

13/12 Heusden-Zolder (woensdag NM)

Training HANDIGE HANDEN
Woensdag 13 december 2023
13.45 uur – 17.00 uur
De Halte
Sint-Quirinusstraat 23
3550 Heusden-Zolder
INSCHRIJVEN

20/12 Waregem (woensdag NM)

Training HANDIGE HANDEN
Woensdag 20 december 2023
13.45 uur – 17.00 uur
Vormingscentrum Vonst
Meiweg 27
8790 Waregem
INSCHRIJVEN